Carregant mapa...

Molí de Vilamorell

Borrassà
Ruta de la Muga I
Estat actual: Casa particular

Situat a la Riera Àlguema, afluent del riu El Manol. Hi ha una inscripció a la portada: Josephus Moy Agricola Vilamorell. Die 10 februarius anno domini 1754.

Segons diversos cadastres i padrons de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Empordà, podem saber qui en fou moliner: Al 1751 apareix com a propietari Joseph Moy, amb un rendiment de 65 lliures anuals. Al 1895 n’era Jaime Ruquetes Oms, de 56 anys (1838) i nascut a St. Llogaia d’Àlguema.

Segons una entrevista mantinguda amb Francisco Reixach Casteis, de Cal Coix de Creixell, nascut el 20 de novembre de 1927, en Pere Sunyer fou l’últim moliner. En Francisco recorda que quan tenia 11 anys el van llogar a l’hivern per passar-hi farina. Per tant, al 1938 encara es molia a Vilamorell. Eren propietaris del molí uns senyors de Fontcoberta (Pla de l’Estany). Era un molí de dues moles. S’hi molia farina, blat de moro i també s’hi feia farinada pel bestiar. Actualment és un habitatge.

 

Bibliografia

  • Lídia Donat i Xavier Solà; Els molins, Ed. Quaderns de la Diputació de Girona, núm. 108 Novembre 2003.

 

  • Josep Mª Bernils i Mach, 100 anys d’electricitat a l’Alt Empordà, Ed. Hidro Figueres, 1995.

 

  • Gran geografia comarcal de Catalunya, L’Alt Empordà, EL Baix Empordà, Ed. Fundació Enciclopèdia Catalana, Barcelona, pp. 104-107.

 

  • Carles Frigola; La família Moy de Creixell a Llibret Festa Major de Creixell, 1999, Ed. Associació d’Amics i Veïns de Creixell.

 

  • Carles Frigola; L’alou de Vilamorell a Llibret Festa Major de Creixell, 2000, Ed. Associació d’Amics i Veïns de Creixell.